HomeBlogGenelUluslararası Dergiler için Makale Gönderirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Uluslararası Dergiler için Makale Gönderirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Burada en önemli madde makalenizin kalitesine göre uygun dergi seçimi olmalıdır.

Uluslararası dergiler veya SCIE li dergilere makale göndermek için Makalenizi yazıp hazırladıktan sonra izleyeceğiniz yol şu şekilde planlanabilir.

Makalenizi göndermeden önce derginin kapsamı ve gereksinimlerini iyice araştırmadığınızda reddedilme riski artar. Zaman ayırarak detaylı bir ön hazırlık yapın.

Bir makalenin ne kadar zor hazırlandığını hepimiz biliyoruz. Ama bir o kadar zor olan diğer bir işlem ise doğru dergi seçimidir.

Derginin odak alanını ve kapsamını analiz etmek yapılması gereken ilk işlem olmalıdır. Hedef aldığınız dergide daha önce sizin alanınızda bu tarz makaleler yayınlanmış mı? konunuz bu dergi için uygun mu? Dergi ne tarz ve kalitede makale kabulü yapıyor? Ne kadar zamanda geri dönüş yapıyor ve makale basım zamanları hangi süre zarfında oluyor? Gibi sorulara yanıt bulmanız işinizi kolaylaştıracaktır.

Daha sonra hedef aldığınız bu derginin etki faktörü ve prestij değerlendirmesi yapmanız faydalı olacaktır. Sizin verilerinizin kalitesi ve makalenizin çalışmaları bu dergi için yeterli mi? bu konuyu dergi incelemesi yaparken netleştirmeniz gerekir. Çok zayıf veriler ile hazırlanmış bir makale için impact faktörü çok yüksek dergileri denemek zaman ve emek kaybına neden olabileceğini unutmamak gerekir.

Dergiye karar verdiniz ve şimdi sırada derginin formatına uygun çalışma yapmaya geldi.

Makale Formatlama ve Dergi Yönergeleri

Her derginin kendine has kuralları var ve sistemine yüklenen her makale için bu kurallara azami düzeyde uyulmasını beklerler. Bir makalenin kabulü o makalenin özgünlüğü kadar aynı zamanda etik kurallara uyulmasını da gerektirir.

Formatlama kurallarına uyum ve dikkat!

Dergi yönergelerine uygun olmayan bir format, makalenizin değerlendirme sürecine alınmadan reddedilmesine neden olabilir. Bu nedenle formatlama detaylarını dikkatlice okuyup uygulayın.

 

  • Özet kelime sayısı sınırına dikkat etmek
  • Anahtar kelimelere dikkat etmek
  • Referansların düzenlenmesi
  • Alıntı (Plagiarism) oranın %15’in altında olması
  • Kelime sınırlamalarına dikkat edilmesi
  • Tablo veya şekillerin uygun büyüklükte olması gibi kurallar bütününe uyulması gerekir.

 

Dili ve Anlatımı Doğru Kullanmak

Bilimsel dilde netlik ve ifade şeklinin güçlü olması gerekir. Makalenin baştan sona akıcı ve okunur olması makalenizin kabul almasını hızlandıracaktır. Ana dili İngilizce olan ve konunuza hâkim bir profesyonelden destek almanız süreci olumlu şekilde etkileyecektir. İyi planlanmış ve son derece kaliteli veriler ile hazırlanmış bir makalenin dili akıcı değilse o makaleyi okuyan hakem tarafından yeterince anlaşılamayacaktır. Bu durum ne yazık ki dergi hakeminin ret vermesi ile son bulabilir.

 

Başvuru Süreci ve Teknik Detaylar

Makaleniz için uygun dergi seçimi yaptınız. Dil bariyerine takılmamak için profesyonel bir editing hizmeti aldınız ve makalenizin format işlemini kendiniz yaptınız veya yine profesyonel destek aldınız. Artık makalenizi dergiye yükleme aşamasına geldiniz.

Adım adım derginin kuralarına göre makalenizi dergiye yüklediniz.

İstenilen ek belgeleri doğru hazırlayıp yüklediniz ve dergiden makalenizin yüklendiğine dair e-posta aldınız. Buraya kadar sorunsuz geldiniz. Ve makaleniz artık ilgili hakemlerin değerlendirilmesine alındı.

 

Hakem Süreci  

Hakemlerin yapmış olduğu yorumlara açık olmalısınız ve mümkün olduğunca onların bütün sorularına cevap bulmalısınız.

Revizyon süresi için verilen tarihe dikkate etmelisiniz. Eğer verilen son yükleme tarihine kadar işlemleri bitiremeyeceğinizi düşünüyorsanız mutlaka dergiye yazıp ek gün talep etmelisiniz.

Daha önce dergi hakemlerine cevap mektubu yazmadıysanız ve bu konuda ne yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız Makale Tercüme ekibinden destek talep edebilirsiniz. Böylece geri bildirimleri profesyonelce halletmiş olacaksınız.

 

Uluslararası Dergilerde Başarı İçin İpuçları

Uluslararası dergilere makale gönderme süreci zaman alıcı ve yoğun emek gerektirebilir. Sabırlı olun, her adımda detaylı bir şekilde çalışmaya özen gösterin.

Unutmayın ki dünyada sürekli bilimsel çalışmalar yapılıyor ve makaleler hazırlanıyor. Her dergi kendisi için kaliteli makaleleri kabul etmeyi hedefliyor. O nedenle binlerce makale içinden sadece uygun gördüğü makaleleri seçip kalanları eliyor. Burada ret alınmış bir makale için moral bozmadan başka dergileri sabırla denemek gerekir.

Düzenli bir yayın planı oluşturmak işlerinizi hızlandıracaktır.

 

Sık Yapılan Hatalar

  • Yetersiz araştırma ve eksik veriler ile hazırlığın eksik yapılmış olması
  • Formatlama hataları, derginin istediği hususlara dikkat etmemek
  • Hakem geri bildirimlerini dikkate almamak veya yeteri kadar iyi cevaplar verememek

 

Sonuç

 

Uluslararası dergilere makale gönderirken başarı, detaylara verilen öneme ve titiz çalışmaya bağlıdır. Dergi seçimi, makale hazırlığı, hakem süreci ve yayın sonrası stratejiler gibi aşamalarda profesyonel bir tutum sergilemek, akademik kariyerinizde önemli bir fark yaratabilir. Her adımda sabırlı ve özenli olun; böylece çalışmalarınız hem dergi editörleri hem de akademik çevreler tarafından takdirle karşılanacaktır.

Uluslararası dergilere makale gönderirken profesyonellik ve detaycılığı elden bırakmamak gerekir. Her konuda bilgi sahibi olamayabilirsiniz. Veya vaktiniz yeteri kadar olmayabilir. Bu tür durumların sizi kariyer planınızdan geriye bırakmasını önlemenin yolu yıllardır binlerce akademisyene yardımcı olan Makale Tercüme ekibinden destek almak olacaktır.

Iletişim Bilgileri için tıklayınız

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
Merhaba, alanınız nedir ve size nasıl yardımcı olabiliriz?