Tez Konusu Nasıl Belirlenmeli
Tez Konusu Nasıl Belirlenmeli çoğu kişinin korkulu rüyası haline gelmiştir. Maalesef buradaki en büyük sorumlular danışman hocalardır. Danışman hoca yetersizliğinden dolayı öğrenciler doğru yönlendirilmemekte ve tez konularının bulunması öğrenciye yıkılmakta. Hatta bununla da kalmıyor. Tezin yazılmasına hiç yardım edilmeden ve anlatılmadan öğrenciye yaptırılmaya çalışılıyor. Bu şekilde maalesef öğrenci de yardımı dışarıdaki firmalardan arıyor. Firmaların bazıları ise bu işi ticaret haline getirmişlerdir. Hiç bilmedikleri halde başka tezlerden birleştirme yaparak para karşılığı öğrenciye satmaya çalışıyorlar. Etik dışı olan bu davranışın baş sorumları öğrenci danışmanları olduğu aşikardır. Bir danışman öğrencisine yeterli bilgi verse ve yönlendirse, öğrenci o şekilde etik olmayan yollara başvurmayacaktır ki çoğu öğrenci bu yolun etik olmadığından da habersiz.
Bizlere bu şekilde başvuran insanları geri çeviriyoruz ve bunun etik olmadığını belirtiyoruz. Diğer öğrencilerden de aynısını gördüklerinden kendileri bunun normal olduğunu sanıyorlar. Bu sebeple Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) danışman hocaların kalitesini gözden geçirmeli. Herkes danışman hoca olmamalı, hatta belirli H indeksine sahip olmadıkça yüksek lisans ve doktora öğrencisi almamalı kanaatindeyiz. Bir profesörün H indeksi 3. Nasıl profesör olduğu dahi sorgulanabilecekken bu insanın doktora öğrencisine tez yazdırması yukarıda belirttiğimiz olayların olmasına gebedir. Öncelikle kaliteli danışmanlar olmalı. Yeni bir doçentin H indeksi en az 10, yeni bir profesörün H indeksi en az 15 olması beklenirken kaç danışman hoca bunları sağlıyor sorgulanması gerekiyor.
Danışman hoca seçimi
İyi bir tez konusu iyi bir danışmanla seçilebilir. Çünkü donanımlı ve konusunu bilen danışman konusundaki boşlukları ve yapılması gerekli kısımları çok iyi bilir. Bu boşlukları tez konusu olarak öğrencisine sunarak hem literatürdeki yani bilimdeki bu boşluklar kapanır hem de öğrencisine sağlıklı bir tez konusu vermiş olur.
Bu sebeple yüksek lisans veya doktora yapmak istediğiniz bölümdeki hocaları araştırınız. En yüksek H indeksli ve öğrencileriyle iyi geçinen danışman hocaları belirleyin. Daha sonra o hocaların yayınlarına ulaşın ve okuyun. Hocanın neler çalıştığı hakkında bilginiz olsun. İyi bir danışman kendi çalıştığı konulardan öğrencisine tez konusu seçer. Çünkü o konuyu derinlemesine bilir. Siz de konularını beğendiğiniz hocalardan randevu olan ve yüz yüze görüşün. Görüşürken okuduğunuz makalelerinden bahsedin ve kariyerinizi bu olanda sürdürmek istediğinizden söz edin. İyi bir danışman kendi konusuna merak duyan bilim insan adaylarını sever.
Bu evreden sonra eğer hoca sizinle çalışmaya yani yanında yüksek lisans veya doktora yapabileceğinizi söylerse artık geriye sadece sınavlara hazırlanmak kalmaktadır. Sınavları geçtiğiniz takdirde öğretim üyesi bölümüne sizin onu tercih ettiğinizi söyleyerek sizi yanına alabilir.
Konu seçimi size kaldıysa
Her zaman yukarıda anlattığımız şekilde olmuyor maalesef. Şu anda bir danışman hocanız sizinle hiç ilgilenmiyor ve tez konunuzu dahi sizin kendinizin bulmanız konusunda baskı yapıyor olabilir. Danışman hoca aslında bu iş için maaş almasına rağmen kendi işini yapmıyor demektir.
Bu durumda yapmanız gereken en doğru iş ikinci danışman arayışına girmektir. Kaliteli bir bilim insanını ikinci danışman olmasına ikna edebilirseniz size çok yardımı dokunabilir.
Tez konusu kesinlikle öğrenciye bırakılmamalıdır. Tez konusun yanında tez yazma kısmını ise öğrenci yapmalıdır fakat danışman gözetiminde bunu yapmalıdırlar. Danışman her yazılan kısım için eleştirilerini dile getirmeli ve bu eleştiriler ışığında öğrenci tezini düzelterek yazmalı. Tezin öğrenci ve danışman arasında her gidiş gelişinden sonra daha bir güzel şekil alacağı görülecektir.
Kaynak: Makaletercume ekibi