Poster Bildiri
Akademik poster veya poster bildiri, bilimsel çalışmaların sonuçlarının görsel unsurlarla, kısa ve net özetlemeler kullanarak afiş boyutundaki düzenlenmesiyle ortaya çıkan görsel üründür.
Poster veya Poster Bildirinin Sahip Olması Gereken Özellikler
- Posterin İçeriği
Hazırlanacak posterin bir başlangıcı ve bitişi olmalıdır. Net bir şekilde başlayıp biten bir akış sırası olmalıdır. Bu akış sırasında yazım ve noktalama kurallarına dikkat edilerek dilin doğru kullanımına özen gösterilmelidir. Gereksin uzatılmış cümlelerden uzak durun ve bu cümlelerin sözlü anlatıma gerek kalmadan ifade edilmesi gerekir. Kaynak olarak kullandığınız makale çevirisi, güvenilir bir firmada çevrilmiş olmalı ve dilin yapısı bozulmamış olmalıdır. İçerik yazılırken kullanılan yazı tipi okunaklı ve tırnaksız olmalıdır.
- Görseller ve Diyagramlar
Kullanılan görsellerin en boy orantısına dikkat edilmeli ve çözünürlük kalitesinin yüksek olmasına özen gösterilmelidir. Bu görsellerin telif haklarına dikkat etmelisiniz. Ayrıca vektörel tabanlı grafikler kullanarak posterinizi zenginleştirebilirsiniz. Kullanılan görseller, grafikler veçizelgeler anlaşılabilir olmalıdır. Grafikleri daha anlaşılır kılmak için lejantlardan yardım alabilirsiniz.
- Baskı
Hazırladığınız poster için en uygun baskı yöntemini bulmalısınız. Posterin basılmadan önce A4 çıktısı alınarak kontrol edilmesi, gözden kaçan hataların en azza indirilmesinde ve gereksiz masrafın önüne geçilmesinde oldukça önemli bir gözden geçirme yöntemidir. Mutlaka PDF olarak kopyasını saklamalısınız.
Poster Veya Poster Bildiri Nasıl Hazırlanır?
Profesyonel akademik bir posterin hazırlanması için öncelikle, içeriğin bilimsel araştırma yöntemlerine uygun olarak hazırlanmasına özen gösterilmelidir. İçeriği olgunlaşmamış bir poster, hedeflenen amaca ulaşamaz.
Posterin hedef kitlesi belirlenerek ona uygun görsel ve grafikler seçilir. Dünyada en çok kullanılan poster formatı IMRAD’dır. Yani giriş, yöntem, bulgular ve tartışma. Ana şablonun belirlenmesinde, posterin büyüklüğü ve içeriği dikkate alınmalıdır. Bazı temel kurallara uyulması posterin amacına ulaşır ve okunaklı olmasını sağlar. Şablon belirlendikten sonra metnin belirlenmesi daha uygundur. Metin net, anlaşılır olmalıdır. Poster yatay veya dikey olarak düzenlenebilir. Poster başlığı en fazla 90 punto ve diğer başlıklar en fazla 40 punto büyüklükte olmalıdır. Metin yazıları ise 18 puntodan az olmamalıdır. Kullanılan yazı tipleri, görseller, grafikler 2-3 metre uzaklıktan görülmeli ve görsellerin kalitesi yüksek olmalıdır. Posterin başına; posterin adı, hazırlandığı kurum, logo, yazar adları, tarih gibi bilgiler eklenmelidir. Tasarımı bitirilen poster baskıya hazırdır.
Profesyonel akademik poster veya poster bildirisi hazırlama konusunda Makale Tercüme olarak sizlere hizmet vermekteyiz. Poster tasarımının her aşamasında size destek vermekteyiz.