Tez Yazmak
Tez yazmak bir süreçtir. Tez sürecinin aşamaları, doğru ve etkili bir şekilde planlanıp takip edilirse doğru ve bilimsel anlamda geçerli bir tez elde edilir. Kısa sürede tez yazmanın tek doğru yolu, iyi bir planlama yapmaktadır. Yüksek lisans tezi yazımı ya da lisans tezi yazımı konusunda tecrübesiz olan öğrenciler, biraz zorlanabilir. Bu yazımızda tez yazmanın püf noktalarına ve kısa sürede tez yazmanıza yardımcı olacak ipuçlarına değineceğiz.
Tez Konusunun Belirlenmesi
Tez yazımı, tez konusunun doğru yapılması ve tanımlanmasıyla başlar. Seçeceğiniz konu hakkında tez yazmanıza kaynaklık edecek yeterli kaynaklar ve konuya ilişkin kuramlar olmalıdır. Seçtiğiniz konuya ilişkin verileri elde etme olanağınız düşükse konudan vazgeçebilirsiniz. Ayrıca bazı konularda verilere erişmek için özel izinler gerekebilir.
Araştırma Amacının Belirlenmesi
Araştırma amacının belirlenmesi, tez yazımında sürecin gidişatında önemli bir yere sahiptir. Araştırma amacınız keşfedici, betimleyici ve açıklayıcı olmalıdır. Özellikle yüksek lisans ve doktora tezi araştırma amacınınn açıklayıcı ve betimleyici nitelikte olması gerekmektedir. Açıklayıcı nitelikteki tezler, kuramsal çerçevenin oluşturulmasında, hipotezlerin kurulmasında büyük kolaylık sağlar.
Tez Konusunu Sınırlandırma
Tez konunuzun kapsamı olabildiğince spesifik ve sınırlı olmalıdır. ‘’ Türkiye’de İşsizlik Nedenleri ‘’ yerine ‘’ Türkiye’de İşsizliği Etkileyen Sosyal Etkenler ‘’ konusunu seçebilirsiniz. Tez konusunu sınırlandırarak veriler daha net ve açık bir şekilde önünüze gelecektir ve bu sayede işiniz kolaylaşacaktır.
Araştırma Yönteminin Belirlenmesi
Tez konusuna ilişkin hangi hipotezleri, kuramları ya da verileri kullanacağınızı belirlemeniz gerekir. Araştırma yöntemini belirlemeden önce literatür taraması yapmanızda fayda var. Tez konusuna ilişkin temel teoriler, konunun nasıl yapılandırılması gerektiği, güncel sorunlar hakkında ipucu verecektir.
Kuramsal Çerçeve
Öncelikle seçtiğiniz konunun temel teorilerine hakim olmanız gerekir. Temel teorilere dayanarak özel çıkarımlar sonucunda hipotezleri oluşturmanız gerekir. Ardından hipotezleri sınayacak verileri belirleyecek ve verilerin elde edilmesi için hangi yöntemlerin kullanılacağı belirlenecek. Veri analizinin nasıl yapılması ve yorumlanması gerektiği belirlenir.
Tezin kuramsal çerçevesi belirlenirken kullanılan terimler ve sınırları açık ve net olarak tanımlanması gerekir.