HomeBlogAkademisyenlikBilimsel MakaleGenelMakale yazmaİThenticate Raporu Nasıl Alınır Ve Nasıl Değerlendirilir?

İThenticate Raporu Nasıl Alınır Ve Nasıl Değerlendirilir?

iThenticate Raporu Nasıl Alınır Ve Nasıl Değerlendirilir?

iThenticate ve Turnitin programları ile ilgili geniş bilgileri önceki yazımızda detaylı şekilde ele almıştık. Bu programları ilk defa duyuyorsanız önceki yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Bu yazımızda size programın kullanımı hakkında bilgi vermek istiyoruz

Makale hazırlanması

Öncelikle makalenizi hazır halde bilgisayarın masa üzerinde bulundurunuz. Makalenizin dergiye gönderileceği son hali olmalıdır. Çünkü daha sonra yapacağınız ekleme ve çıkartmalar rapordaki yüzde oranını etkileyebilecektir.

Bunun için dergiye göndermeden hemen önce iThenticate raporu alıp benzerlik oranının düşük olduğundan emin olmanızı tavsiye ederiz. Bunla birlikte genel olarak %15’in altı olan benzerlik raporlarına sahip makaleler dergiler tarafından sorunsuz olarak kabul edilmektedirler fakat bazı dergiler %20 oranınına da izin verdikleri halde %15 -%20 arası aslında gri bölgedir ve derginin makalenizi geri gönderme ihtimali bulunmaktadır. %20 üzerinde olursa artık makaleniz benzerlik oranı yüksek kabul edilir ve dergi tarafından makaleniz reddedilir.

İThenticate Raporu Nasıl Alınır

iThenticate ayaları

iThenticate programı içerisinde ayarlar kısmı (settings) bulunmaktadır. Bu kısımda makalenizin içinde bulunan referansları dışlayabilir ve bir cümlede en az kaç benzerlik olursa işaretlemesini ve yüzde hesaplamaya katmasını belirleyebilirsiniz. Örneğin bir cümle içerisinde 5 veya yukarı benzer kelime benzer kabul edilsin şeklinde bir ayarlama yapılabilir. Bu ayarlamalarla uğraşmak istemeyen kullanıcılar iThenticate i ilk açtıklarındaki varsayılan ayarlarla (default settings) devam edebilirler. Bazı kullanıcılar makalelerinden referansları kendileri çıkartıp o şekilde yükleme de yapıyorlar. Bu şekilde de yükleme yapabilirsiniz. Fakat referanslar olduğu halde de yükleyip karşılaştırma yaparsanız farkın olmadığını göreceksiniz.

Rapor alınması

Makalenizi programda UPLOAD yazan butona basarak bilgisayarınızdaki yerinden işaretleyip sayfaya yüklediğinizde program makale bilgilerini soracaktır. İsim ve makale başlığı yazabilirsiniz daha sonra tekrar kontrol etmek istediğinizde hatırlamak adına yararlı olacaktır. Yüklediğiniz makaleye bir isim verin ve yüklemeyi başlatın. Yükleme başladıktan sonra ekranda makalenin olduğunu satırda PROCESS yazını göreceksiniz. Bu yazı programın işlem yaptığını göstermektedir. İşlem süresi makalenin boyutuna göre değişiklik gösterse de en fazla 1-2 dakika içerisinde sonlanır ve PROCESS yazan yerin bulunduğu yerde % ile size benzerlik oranı verilir. Verilen % değerin üzerine tıklarsanız makalenizin açıldığını ve üzerinde bazı satırların renklendirildiğini görebilirsiniz.

Nasıl değerlendirilir?

Renklendirilmiş satıların üzerine bastığınızda hangi makaleden bu satırın alıntı olarak işaretlendiğini size gösterecektir. Her renkli kısmı göz önünde bulundurmayın. Bazı cümlelerde 3 kelime benzediği için ve ayrı ayrı yerlerde olmasına rağmen program benzerlik içine katabilir. Zaten %15 benzerliğin kabul edilebilir olmasının sebebi budur. Sizin dikkat etmeniz gereken ise bire bir alınan cümlelerdir. Bu cümleler sizin iThenticate raporunuzu yükseltmektedir ve derginin makalenizi reddetmesine sebep olabilecektir.

Rapor yüzdeliği nasıl düşürülebilir?

Eğer makalenizdeki iThenticate raporu %20’nin üzerinde ise değerlendirme kısmında belirttiğimiz alıntı cümleler üzerinde çalışmanız gerekecektir. Öncelikle iThenticate programının renkli olarak işaretlediği bu cümleler olduğu sürece rapor benzerlik oranı yüksek çıkacaktır. O halde yapılaması gereken iş bu cümlelerin yerine kendi cümleleriniz ile yeniden yapılandırmak ve aynı mesajı kendi cümlelerinizle yeniden vermektir. Bu işleme paraphrasing işlemi denir. iThenticate raporunda belirtilen benzer cümleler bu şekilde paraphrasing yapıldıktan sonra makale için tekrar rapor alınmalı ve bu işlem benzerlik oranı %15 altına düşene kadar yapılarak plagiarism yani aşırma veya intihal yapmaktan uzaklaşmış olunur.

Bazı özel durumlar

Yukarıda bahsettiğimiz iThenticate programının ayarlarının farklı yapılabileceğinden dolayı. Bazen sizin aldığınız benzerlik oranı normal olduğu halde dergiden gelen oran limitin üzerinde bulunabilir. Bu çok nadir olsa da karşılaştığımız bir durumdur. Dergide çalışan insanların iThenticate programının çalışmasını tam bilmediğinden dolayı kaynaklanabilmektedir. Bu durumda kendi aldığınız raporu editöre gönderip durumu açıklamanız yeterli olacaktır. Bu şekildeki durumları kendi raporlarımızı editöre göndererek makalenin kabul olması sağlanmıştır. Önemli olan öncelikle makalenizin benzerlik oranına sizin inanmanız gerekmektedir.

Makale tercüme

Makale Tercüme ekibinde Cleveland Clinic, John Hopkins, University Hospital, Stanford Medical Center ve NYU Langone Hospitals’da çalışan tıp doktorları görev almaktadır.

Kurumsal

İletişime Geç

© 2024 Makale Tercüme. Tüm Hakları Saklıdır.

Open chat
Merhaba, alanınız nedir ve size nasıl yardımcı olabiliriz?