İlk iş başvurusunda dikkat edilmesi gerekenler
İlk iş başvurunda ne yapmanız gerektiği konusunu işledik. Şuanda mezun olmuş ve iş arayanları ilgilendiren bir yazı gibi gözükse de aslında hala lisansta okuyan arkadaşların da okuması çok yararlı olacaktır. Eğer doğru adımlar atarsanız mezun olduktan sonra bu sancılı kısmı çok daha rahat atlatacaksınızdır.
Daha lisans dönemindeyken yapılması gerekenler
Bu sebeple CV’nizi olabildiğince kabarık tutabilmek önemlidir ve buna daha lisanstayken başlamanız ileriki yaşamınızda birçok işinizi kolaylaştıracaktır. İlk iş başvurunda insanlar sizin CV’nizin Mükemmel olmasını beklemeyecekler ama bir şeyler de görmek isteyeceklerdir. Eğer siz öğrencilik hayatınızda proje ile başladıysanız bir proje yürütücüsü iseniz veya bir öğrenci kongresine gidip bir poster sunduysanız ve bunu CV’niz yazdıysanız Bunlar cv’niz de ne kadar aktif faal olduğunuzu gösterecektir ve ilk işe alımlarda çok pozitif bir etki oluşturacaktır.
Dolayısıyla daha lisans sürecindeyken olabildiğince etkinliklere katılıp sertifika yani katılım belgesi alıp CV’nize ekleyiniz. CV’nize koyduğunuz her şeyi belgelemek zorundasınız onun için katılım belgesini alın dosyanıza koyun bu şekilde daha lisansta CV’nizi oluşturmaya başlayın. İşte bu CV ile iş ararsanız inanın aynı dönem mezun olanlardan daha önde başlayacaksınız onlar başvursa dahi siz seçilen adam olacaksınız çünkü CV’niz onlara göre daha kalabalık olacaktır.
Lisans üstü olanlar ne yapacak?
Siz lisans üstüsünüzdür ve bu yazıyı geç okuduğunuza üzüldünüz. Üzülmeyin zira sizin için de önerilerimiz olacak. Tamam cv’niz zayıf olabilir ama cv’nizi güçlendirmek için artık elinizden geleni yapmaya gayret edin. Türkiye’de kendi branşında mezun olanların iş bulması yine kendi branşında iş bulması gerçekten zor bir durum.
Evet şimdi ilk iş başvurusunda dediğim gibi birinci basamak CV’nizi hazırlamak. CV’yi güzel bir hale getirmek önemli. İkincisi ise interview dediğimiz ilk konuşma çok önemlidir. Sizi davet edecekler. Sizinle bir görüşme yapalım diyecekler. İşte bu da önemli bir konu çünkü kendinizi iyi anlatabilmeniz gerekiyor. Bu görüşmede cümleleri güzel kurabilmeniz lazım, kendinizden emin olmanız lazım, bu iş benim işim demeniz lazım. Net olmayan cümlelerden uzak durarak kendinizi ifade ediyor olmanız gerekiyor. Bunu yapabilmeniz için ise ciddi bir hazırlık gerekiyor. Mesela kendi hayat hikayenizi çok kısa şekilde hazırlayın ve bunu bir tiyatro oyuncusu gibi çalışın. Size sorduklarında aynı o evde çalıştığınız netlikte ve akıcılık da kendinizi anlatın. Eğer bunu yapmazsanız ve soru geldiğinde afallarsanız kötü bir görüşme geçirmiş olursunuz. Dolayısıyla çok kısa bir özgeçmişimizi hazırlıyoruz ve evde buna çalışıyoruz. Gelebilecek potansiyel soruları da çalışıyoruz. Mesela çok belirgin sorular vardır:
“Bana öyle bir özelliğini söyle ki size işe almam için bir sebep olsun” gibi. Bu gibi sorulara hazırlıklı olun. Kendinizi böyle değişik sorular da geleceğine hazırlıklı bulundurun fakat kendi özgeçmişinizi geçmişinizi iyi anlatabiliyorsanız sonrasında genelde sorun yaşamazsınız. Önemli olan kendi geçmişinizi iyi anlatabilmektir-
Kendi torpilini oluşturma
Üçüncüsü ise kendi torpilin oluşturma denen bir şey ortaya atmıştık, yani öncesinden gidip kendinizi tanıtacaksınız oradaki insanlara. Mesela öncesinden gidip bir müdürüyle konuşabilirsiniz. İş görüşmesine geleceğim ama öncesinden sizinle tanışmak istedim ben gerçekten bu iş için yaratılmışım gibi hani kendinizi ilk önceden pazarlamak diyeyim. Bu durumu yaşarsanız görüşmeye girdiğiniz zaman daha da rahat edersiniz.
İlk iş başvurusunda diksiyonunu çok önem vereceksiniz. Eğer Etkili bir sunum yaparsanız karşıdakiler etkileyebilirsiniz. Dolayısıyla kendinizi hazırlamanız lazım.
Önce kendiniz inanın
Size uygun bir iş yeri olduğuna ilk önce kendiniz inanmanız lazım, daha sonra bunu cümlelerle anlatırken karşı taraftaki işvereni inandırmanız gerekiyor. Dolayısıyla bu pozisyon benim için o kadar önemli ki kariyerimi ancak bununla geliştirebilirim ve bundan sonraki kariyerimi bunun üzerine inşa etmek istiyorum gibi cümleler kullanarak yani ne kadar o kariyeri istediğinizi ve orada çalışmaya iştiyaklı olduğunuzu belli etmeniz belirtmeniz gerekiyor.
Özgüven çok önemli. Özgüveniniz yerinizde olacak ama Özgüven ne zaman Özgüven olur bunu bilmeniz gerekiyor. Eğer o konuya vakıfsanız, eğer akademik bir pozisyona başvuracaksanız çalıştığınız konuyla ilgili gerçekten background andızın iyi olması gerekiyor veya başka bir iş başvurusuna başvuracak sanız o iş başvurusu ile ilgili konuda background sahibi olmanız lazım. O konuyu iyi öğrendikten sonra başvurmanızı tavsiye ederim.