HomeBlogAkademisyenlikBilimsel MakaleGenelMakale yazmaHızlı yayın yapan dergiler – Fast Track Publication –

Hızlı yayın yapan dergiler – Fast Track Publication –

Hızlı yayın yapan dergiler – Fast Track Publication –

Özellikle bilim dünyası bir yarış içerisinde ve bugün yayınlanmayan bir bilgi yarın eski bir bilgi haline gelebilir. Onun için verilerimizi olabildiğince hızlı bir şekilde yayına dönüştürmemiz gerekmektedir. Hızlı yayın yapan dergiler bunun için çok önemlidir. Peki hızlı bir şekilde makalemizi nasıl dergilerde yayınlata biliriz?

Hızlı yayın yapan dergiler, hızlı yayın yapma işlemi tamamen makaleyi göndereceğiniz dergiyi ilgilendiren bir durumdur. Bu nedenle makalenizi dergiye göndermeden önce dergiyi iyi araştırmanız ve analiz etmeniz gerekmektedir. Bazı dergilerin Fast tracking veya Fast Fast Track Publication olarak bilinen hızlı şekilde yayınlatma hizmetleri de olabilir. Tüm dergiler bu hizmeti vermez bazıları verir ve bunun için ekstra ücret isteyebilirler. Bu şekilde hızlı olarak hakem sürecinden geçirerek ve hakemler de pozitif olursa makalenizi kısa sürede dergide yayınlayabilirler. Fakat şunu kesinlikle unutmayın ki bu şekilde hizmet veren dergilerin çoğu impact factör – Etki Faktörü – yüksek olmayan dergilerdir.

Doçentlik için neden hızlı yayın gerekiyor?

Biliyorsunuz ki bazen doçentlik gibi kriterlerde ya da akademik yükselme kaygısından dolayı bir an önce yaptığımız çalışmayı makaleye dönüştürmemiz gerekmektedir. Böyle durumlarda makalenizi normal bir dergiye gönderdiğiniz zaman makalenin yayınlanması bazen aylar hatta yılı bile bulabilir. Fakat bazı dergiler hem indekse girip hem de Fast publication track özelliğinden dolayı daha hızlı size yanıt verebilirler. Tabii bunun için ayrı bir ücret alıyorlar.

Bu ücret Open Access ücretinden çok farklıdır. Yani Open Access için ayrı bir ücret veriyorsunuz o ayrı bir şey ama Fast track publication dediğimiz hızlı yayınlatmak için de dergiler sizden ayrıca bu hizmet için de ücret talep edeceklerdir ve bu ücret talep eden dergilerin impact factör yukarıda da belirttiğimiz gibi diğerlerine göre çok çok daha düşüktür. Fakat bazı durumlarda eliniz mahkûm kalıyor ve bu gibi dergiler arıyorsunuz.

hızlı yayın yapan dergiler

Bir derginin ne kadar hızlı makale yayınladığını nasıl anlarız

Fast track publication denilen hızlı yayın yapma hizmeti olmadan normal bir derginin ne kadar sürede yayınladığını ve ne kadar sürede cevap verdiğini nasıl bulabiliriz bunlardan bahsedelim.

Bazı dergiler var ki örneğin International Journal of sciences Basic and applied Research adında bir dergiyi örnek verebilirim. Bu derginin web sayfasında özellikle Fast Track publication olduğunu söylüyor. Web sayfasında about journal’da nerelerde indexlendiğini görebilirsiniz. Eğer sizin işinize yarıyorsa yani atama kriterlerinde olabilir, doçentlik olabilir yarıyorsa kullanbilirsiniz ama yaramıyorsa başka bir dergiye bakmalısınız.

Fast Track publication seçtiğinizde hızlı şekilde makalenizi yayına çevirebilirsiniz fakat dergiyi seçerken dikkat etmemiz gereken bazı noktalar var. İlk önce dergi hangi indekse giriyor ona bakmanız lazım çünkü özellikle doçentlik kriterlerinde biliyorsunuz ki dergilerin scopusta mı Web of science’da mı SCIE dergi mi olup olmadığı önemlidir. Hatta yeni doçentlik kriterlerine göre hangi Q’ya sahip olduğu da önem arz ediyor. Dolayısıyla bir dergi bulduktan sonra ilk yapacağınız iş “Web of science” Sayfasına girip o derginin gerçekten endekslenmiş mi kontrol etmek olmalı. Yani ilk bakacağınız şey muhakkak derginin SCIE olup olmadığı olsun.

İkinci yapacağınız şey ise yapacağınız şey derginin daha önce çıkmış yayınlarıdır. Bu eski yayınlarına derginin web sayfasındaki arşivinden ulaşabilirsiniz. Neden bu önemli? Çünkü siz şimdi o dergiye bir makale göndereceksiniz ama sizin konunuz ilgili mi, konunuzla ilgili makaleler orada çıkmış mı, benzer makaleler var mı bakmanız gerekmektedir.

Eğer derginin konusu makaleniz konusundan çok farklı ise dergi otomatik olarak size editöre gelir gelmez eleyecek yani diyecektir ki bu konu bizim dergimizin konusuyla ilgili değildir diye geri çevirecektir ve bu size zaman kaybettirir. Hakbuki biz hızlı yayın yapmak istiyoruz. Onun için onlar onu yapmadan önce sizler arşive bakıp o makaleleri inceleyip kendi makaleniz de benzer şeyler var mı bakmalısınız. Eğer dergi hem SCIE indekse giriyor hem de benzer makalelerde dergide yayınlanmış ise doğru dergidir.

Eğer aceleniz yoksa kesinlikle bunu önermiyoruz. Aceleniz yoksa normal sürece devam edin. Normal süreç hem daha ucuz olacak hem de daha sağlıklı bir süreç olacaktır. Fakat eğer çok aceleniz varsa ve yapmanız gerekiyorsa Fast Track publication da yapabilirsiniz. Bunda sıkıntı bir durum yoktur çünkü bu predatör dergi değildir. Predatör dergiler zaten konumuz dışıdır.

Normal süreçte bir derginin ne kadar hızlı yayınladığını nasıl anlarız?

Normal dergiler kaç ayda makalenize cevap verir?

Makalenizi yayınlatmak için bir dergi seçtiniz. Fakat bu derginin Fast Track Publication hizmeti yok. Biz bir makaleyi ortalama ne kadar sürede yayına dönüşeceğini merak ediyoruz. Bunu bulmanız için yine o derginin yayınladığı eski makalelere bakmanız gerekmektedir.

Eski yayınlanmış birkaç makalede ilk sayfalarında makalenin ne zaman dergiye geldiği ne zaman kabul aldığı ve ne zaman yayınlandığı açıklaması vardır. Bu açıklamalara bakarak ortalama kaç ayda yanıt verdiğini bulabilirsiniz.

www.makaletercume.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Makale tercüme

Makale Tercüme ekibinde Cleveland Clinic, John Hopkins, University Hospital, Stanford Medical Center ve NYU Langone Hospitals’da çalışan tıp doktorları görev almaktadır.

Kurumsal

İletişime Geç

© 2024 Makale Tercüme. Tüm Hakları Saklıdır.

Open chat
Merhaba, alanınız nedir ve size nasıl yardımcı olabiliriz?