Bilimsel Poster Hazırlarken Bunlara Dikkat Ediyor Musunuz?
Bilimsel Poster Hazırlarken dikkat etmeniz gerekenleri Makale Tercüme ekibimizdeki uzman hekimler sizler için derlediler. Bilimsel poster bir araştırmanın kapsamlı fakat özetini görsel olarak sunan profesyonel iletişim metodudur. Bir çalışmayı tamamladığınızda makale haline getirmeden önce bir bilimsel kongrede sunmanız hem CV niz için iyi olur hem de makalenizi yazarken kullanabileceğiniz bazı tüyoları diğer bilim insanlarından alma şansınız olur. Bu sebeple makale olmasını planladığınız çalışmanızı bilimsel poster olarak bir toplantıya göndermenizi tavsiye ederiz.
Bilimsel Poster Hazırlarken Ebatlar
Her toplantının yapılacağı ülke ve yer farklı olduğu için yapılacak yere göre poster ebatları belirlenir ve bu ölçüler kongrelerin web sayfalarında detaylı olarak verilir. Bu ebatlara kesinlikle uymaya dikkat ediniz. Çünkü farklı ebatlar posterinizin çekiciliğini azaltabilir hatta daha da kötüsü komik bir görünüm almasına sebep
olabilir.
Poster Hazırlarken Kullanılacak programlar
Bilimsel poster hazırlarken birçok farklı programdan yararlanabilirsiniz. Önemli olan burada son üründür. Son halini PDF haline getirebildikten sonra ister PowerPoint, ister InDesign ve Illustrator, PS ve diğer farklı programlar kullanabilirsiniz. Burada en önemlisi kullanmasını bildiğiniz ve kullanırken rahat olduğunuz programı seçmektir. Bilimsel posterlerinizi yaparken PowerPoint en çok kullanılan programdır ve internette de birçok şablon bulunabilir.
Poster Hazırlarken Sıralama çok önemli
Posterinizi hazırlayacağınız programa karar verdikten sonra bilgileri nasıl tanzim edeceğiniz önem arz etmektedir. Bu sebeple çalışmanızı anlatırken kafanızda kurguladığınız hikaye çok önemlidir. Her hikaye mantıklı bir sıra ile gitmesi gerektiği gibi sizin posterinizde anlatmak istediğiniz konular da mantıklı bir sıra içerisinde verilmeli. Sütunları soldan sağa ve yukarıdan aşağıya şeklinde kullanmaya çalışırken kafanızdaki hikaye sırasına göre konuları vermeniz gerekiyor.
Posterin bölümleri
Bilimsel posterin başlıca şu bölümleri bulunmaktadır.
- Başlık (Title)
- Özet (Abstract)
- Giriş (Introduction)
- Hipotez
- Materyal ve Metot (Materials/Methods)
- Bulgular (Results)
- Sonuç (Conclusion)
Poster ve bildiri Özeti nasıl yazılmalı?
Poster sunmak istediğiniz kongre öncelikle sizden özet isteyecektir. Bu özet eğer kongre konusuna uygun ve kongrenin kalitesine göre uygun bulunursa size posterinizin kabul edildiği bilgisi verilir. Bazen Sadece poster sunumu olduğu gibi, konuyu daha ilgi çekici bulduklarında poster discussion (poster tartışma) yani bir salonda belirli kişilerle posterinizi sözlü olarak tartıştırmak veya sözlü sunum bile teklif edilme potansiyeli vardır. Onun için özet yazarken mümkün olduğunca dikkatli ve özenerek yazmak gerekmektedir. Özet yazmak aslında en zor işlerden biridir. Bir yazarın mektubunda “Sana kısa yazacak kadar vaktim yok” demesiyle kısa yazıların daha çok vakit aldığını çünkü az cümle ile çok şey anlatmak isteyeceğiniz için üzerinde çok düşünerek yazılması gerektiğini belirtmektedir. Bizlerde özetleri bu şekilde zaman harcayarak ve üzerinde çok çalışarak yapmamız gerekmektedir.
Özet yazarken öncelikle çalışma hakkında kısa bir bilgi verilmelidir. Bu iki üç cümle şeklinde olmalı. Yine bir cümle ile hipotezinizi belirtmemiz yeterlidir. Kullanılan yöntemleri kısaca belirtirken kesinlikle detaya inilmemelidir. X geni Western blot ile belirlendi demek oldukça yeterlidir. Western blot ı nasıl yaptığınızı anlatmaya gerek yoktur. Bulgular bölümünde yorum katmadan sadece bulgular verilmedir. Sonuç bölümünü bir iki cümle ile bitirilerek özete son verilebilir.
Bilimsel poster bileşenleri
Başlık kısmı
En önemli kısmıdır çünkü güzel bir başlık ilgiyi üzerine çeker. Sizin de posterde istediğiniz şey ilgiyi üzerinize çekmektir. Dolayısıyla iyi bir başlık ilgi çekici olmalıdır. Konuyu doğru bir şekilde nakletmeli ve bir veya en fazla iki satırı geçmemelidir. Araştırmanın başlığı posterdeki en büyük fontlar ile yazılmalıdır (4-5 metreden okunabilmeli). BOLD ve hepsi büyük harf yapmaktan kesinlikle kaçınmalısınız. Yazının okunmasını zorlaştıracaktır.
Yazar isimleri ve adresleri
Başlığın hemen altında yazar isimleri ve adresleri bulunur fakat posterlerde bunu yaparken makalelerdeki gibi uzun ve her yazar için ayrı yazılmamalı. Grup haline getirilmeli. Çalıştığınız kurumun logosunu sol veya sağ üst köşeye ekleyebilirsiniz. Kurum ismini yazar isimlerinin hemen altında yer vermeniz gerekmektedir.
Giriş kısmı
Bu bölümde araştırma konusu hakkında genel kısa bilgiler vermelisiniz. Zor olsa da bu kısım olabildiğince kısa tutulmalıdır. Konuyla ilgili açıklayıcı şekiller bu bölümü daha ilgi çekici bir hale getirebilir.
Materyal ve metot kısmı
Çok kısa ve öz şekilde kullanılan tekniklerden bahsedilir. Kesinlikle detaya girilmemelidir. Sadece hangi yöntemle ne yaptığınızı belirtmeniz yeterlidir. Yöntemi ayrıntılı olarak posterde anlatmanıza gerek olmadığı için eklemeyiniz. Fakat yapılan teknikleri iyi bilmek gerekir çünkü posterinizde detaylı yazılı olmasa bile posterinizi ziyarete gelen diğer bilim insanları tarafından yöntemler detaylı sorulabilir. Sözlü olarak cevap vermeniz gerekecektir.
Bulgular kısmı
Bu bölüm Posterin en geniş bölümü olmalı. Araştırmanın bulguları bu bölümde verilir. Bu bölümü daha etkili yapmak için sonucu ifade eden ara başlıklarla şekil ve tabloları sunabilirsiniz. Bu bölüm posterin dörde böldüğünüzü düşünürseniz en az iki bölümünü bulgular kısmına ayırmak gereklidir. Diğer bilim insanları bulgular kısmını görmeye ve bunlar hakkında sorular sormaya geldiklerini unutmamalı bu bölüme özen gösterilmelidir.
Posterinizi ziyaret edenlere
Yaptığınız çalışmayı kısaca anlatınız. Araştırmanızın ilginç yönlerini vurgulayınız. Ziyaretçinin projeniz hakkında tatmin edici bilgiyle ayrılmasını sağlayınız.
Kaynak: Makale Tercume ekibi