Bilimsel bir makale yazımı bittikten sonra mümkün olduğunca etki değeri yüksek bir dergiye gönderilmeye çalışılır. Bu konudaki makalemize de bakmanızı tavsiye ederiz. Burada şu unutulmamalıdır. Makale yazmak nasıl zor ve süreç isteyen bir iş ise makaleyi bir dergiye kabul ettirmek te o şekilde zor ve zaman isteyen bir süreçtir.
Bu sebeple makalemiz gönderdiğimiz dergiden ret almış ise kesinlikle umutsuzluğa kapılmamamız gerekiyor. Bu çok normal bir süreçtir. Belki 3-4 dergi deneyeceksiniz makaleniz kabul alana kadar. Önemli olan makalenin ret olmasının da normal olduğu bilincinde olup yılmadan makaleyi düzeltip diğer dergiye göndermeyi denemeliyiz.
Şevkimiz kesinlikle kırılmamalıdır. Unutulmamalıdır ki sıfır hata ancak sıfır iş ile olur. Eğer bir şeyler yaptıysak ve ürün çıktıysa bu üründe hatalar olması çok doğaldır.
Makalenin dergi tarafından kabul edilmemesinin yani yazının elenmesinin iki yönü vardır. Birinci yönü makaleye bakan tarafıdır, diğer yönü ise dergiyi ilgilendiren kısımdır. Bu iki yönden bahsedelim.
Makalelerin Reddedilmesindeki En Önemli Nedenler
Derginin konusu
Konu derginin ilgi alanına girmiyorsa dergi bu yazıyı eleyebilir. Dolayısıyla bizler dergiye yazımızı göndermeden önce derginin geçmiş sayılarındaki makaleleri incelemeliyiz. Geçmiş sayılarda çıkan makaleler bizim konumuzla örtüşüyor mu yoksa çok farklı konular mı? Eğer farklı konularsa yanlış dergi seçmiş olabiliriz. Ayrıca derginin web sayfasındaki hakkımızda kısmını okumalıyız. O kısımda derginin ne tür makale ve konuları kabul ettiği yazılıdır.
Bununla birlikte size şöyle bir ip ucu da verebiliriz. Makalenizi yazarken birçok kaynak kullanırsınız. Aslında bu atıf yaptığınız kaynaklar sizin konunuz ile bire bir örtüşen makalelerdir. Dolayısıyla makalenizin referanslar bölümündeki bu atıfların hangi dergilerde yayınlandığına bakmanız ve ilk bu dergilere yoğunlaşmanız en doğrusu olacaktır.
İlgi çekici değil ise
Dergi editörü makalenizin konusunu ilgi çekici bulmaz ise bu da eleme sebebidir. Makaleniz orijinal de olabilir fakat ilginç gelmeye bilir. Bu durumu önlemek için Cover letter denilen ve direk editöre yazılan mektubu iyi yazmanızı öneririz. Bir işportacı mantığı ile verilerinizi ve verilerinizin önemini çok iyi anlatırsanız makalenizin ilgi çekici tarafını vurgulamış olursunuz.
Araştırma sorusu
Yine dergi editörü araştırma sorunuzu anlamlı bulmaz ise makalenizi eleyebilir. Araştırma sorunuzu ve nedeninizi makalede çok net yazmanız beklenir. Ayrıca yine Cover Letter da araştırma sorunuz hakkında bilgi verirseniz bu kısımdan da geçmenizi sağlayacaktır.
Yöntem geçerli değilse
Bilimsel makalenizin yöntemi eski bir yöntem ise ve geçerliliğini yitirmiş veya yanlış yöntem kullanıldıysa editör ve hakemler makalenizi kabul etmeyeceklerdir. Dolayısıyla kullandığınız yöntemin güncel literatürde de kullanıldığından emin olun.
Dergiye ilişkin tarafı
Aynı konu yayınlanmış ise
Eğer makalenizin konusuna benzer bir makale dergide yakın zamanda yayınlanmış ise makalenizin özgünlüğü bozacağı için dergi makalenizi kabul etmeyecektir. Bu sebeple makalelerinizi yayınlarken olabildiğince hızlı olmanız gerekir. Her geçen gün aleyhinize çalıştığını unutmadan hızlı adımlar atmalısınız.
Çok sayıda benzer yazı
Eğer derginin değerlendirme sırasında çok sayıda benzer yazısı varsa yine yazınızı eleyebilir.
Makaleniz reddedilebilir. Tüm bunlar sizin şevkinizi kırmamalı. Her makale için yayınlanabileceği bir dergi bulunabilir. Yeter ki bilimsel etiğe uygun kaliteli bir çalışma olsun.
Dergiden ret geldiği zaman eleştirileri dikkatlice okuyunuz. Mümkün olduğu kadar tatminkar cevaplar vererek ya aynı dergiye ya da başka dergiye göndermeye çalışınız. Eğer Majör revizyon geldiyse bu çok olumlu bir sonuçtur. Majör bile olsa eğer hakemlere güzel cevaplar verirseniz makaleniz kabul olacaktır. Böyle durumlarda kesinlikle hakemlerle kötü olmayın. Hakemin eleştirisini haksız bile bulsanız nazik şekilde suyuna gidin. Unutmayın, hakemler gönüllü hamallardır. Yaptıkları tek şey bizim makalemizin kalitesini artırmak içindir. Bu yüzden Onları kızdırmaya gelmez. Hakemlerle aynı fikirde olmayabilirsiniz, ancak bunu uygun bir dille ifade etmelisiniz.
Diğer bir yazımız olan Akademik makale nasıl yazılmalı hakkındaki içeriği yazıya tıklayarak inceleyebilirsiniz