Amerika’da Tıp Eğitimi Nasıl Alınır? Doç. Dr. Olarak Amerika Eğitim Sürecimi Aktarıyorum.
Amerika, kurulduğu tarihten beri gelişen teknolojisi ve kaliteli eğitimleri nedeniyle insanlar için yeni olanaklar ve fırsatlar tanıyan bir ülke olmuştur. Dünyada en çok turist çeken ikinci ülke ve en fazla göç alan birinci ülke olması Amerika’nın ne kadar merak edilen ve keşfe açık bir ülke olduğunu kanıtlar. Spor, sanat endüstrisinde dünyada lider olmasından, bilim ve edebiyat alanlarında aldığı Nobel Ödüllerinden ve yüksek kaliteli eğitimler veren üniversiteleri içerisinde barındırmasından dolayı, eğitim denildiğinde akla Amerika gelmektedir. Bu yazımda da sizlere Amerika’da tıp eğitimi konusunda tecrübelerimi paylaştım.
Dünyada tıp sektöründe yayımlandığı makaleler ile diğer ülkelere önayak olmakta ve diğer ülkeler makale çevirisi ile bu bilgilere ulaşarak gelişmektedir. Özellikle tıp sektöründe gelişmişliği ve teknolojisi ile tıp okumak isteyen öğrencilerin ilk tercihi olarak belirledikleri Amerika’da tıp eğitimine detayları ile birlikte göz atalım.
Amerika’da Tıp Eğitimi Almak İsteyen Kişilerde Bulunması Gereken Özellikler
Amerika’da tıp eğitimi veren üniversiteler hakkında bilinmesi gereken ilk özellik, üniversitelerin özel ve devlet olarak ikiye ayrılmasına rağmen her iki kolunda eğitim kalitesinin sekteye uğramaması ve uluslararası tanınmışlığa zarar gelmemesi için devlet tarafından denetlenmesidir. Amerika’da alacağınız tıp eğitimi sonucunda araştırma, keşfetme, sorgulama, yenilikleri takip etme gibi yeteneklerinizin gelişmesiyle beraber alacağınız tıp eğitimi boyunca staj, burs gibi çeşitli desteklerle eğitim hayatınıza yardımcı olunmaktadır.
Amerika’da tıp eğitimini tercih eden öğrenciler Amerika’dan hariç olarak farklı ülkelerde yapılan seminerlere, sempozyumlara, konferanslara da katılma imkanı bulur. Bu öğrencilerin tıp eğitimini tamamlayıp doktor, bilim insanı veya akademik kariyer basamaklarını tırmanması için bazı becerilere sahip olması gerekir. Güçlü hafızaya, el ve parmak koordinasyonuna, öngörü kapasitesine, problem çözebilme yeteneğine, sabırlı olma gibi pek çok özelliğe sahip olmaları gerekir ki mesleğin getirdiği problemlerin veya sorunların üstesinden kalkabilsinler.
Amerika’da Tıp Eğitimi Veren Üniversitelere Giriş Koşulları
Her üniversitenin kendi içinde farklı koşulları olmakla beraber genel olarak benzer giriş koşulları bulunmaktadır. Burada dikkat etmeniz gereken nokta ise, başvurunuzu bir yıl önceden yapmanız gerektiği ve tercih ettiğiniz üniversite ile gerekli belgeler ve evraklar konusunda iletişime geçmeniz gerektiğidir. Genel olarak Amerika’da tıp eğitimi almak isteyen kişilere koşulan şartlar;
- Amerika’da hangi üniversiteye tıp okumak için başvurursanız başvurun önünüze çıkacak ilk şart, 4 yıllık lisans eğitiminin tamamlanmış olmasıdır. Fakat bu 4 yıllık lisans eğitimi tıp üzerine olmak zorunda değildir. İster tarih, ister turizm, ister tıp… Hangi bölüm olduğuna bakılmaksızın 4 yıllık lisans eğitiminin tamamlanmış olmasına bakılır.
- Tıp fakültelerine giriş için belirlenen ve eğitim öncesi hazırlık olarak bazı zorunlu dersler vardır. Bundan dolayı seçeceğiniz üniversitenin tıp eğitimi öncesi hazırlık derslerinde hangi dersleri zorunlu kıldığını araştırmalısınız.
- Yılda iki kere yapılan MCAT sınav skorunu, Amerika’da tıp eğitimi almak isteyen öğrencilerin belgelemesi gerekmektedir. 6 saat süren ve 4 bölümden oluşan bu sınavda iyi bir İngilizce bilgisinin olması gerekmektedir. MCAT, bilginin yanında öğrencinin analitik düşünme becerisini, kompozisyon yazma becerisini gibi çeşitli yetenekleri de ölçer. Amerika’daki tıp üniversitelerinin bu sınavdan kabul ettiği en az puanı ortalama 31, 32 puandır.
- Ortalama bir yıl sürecek başvuru işlemlerine ilk adım, AAMC’de yayımlanan genel başvuru formunun doldurulması ile başlar. Ve Amerika’da tıp eğitimi başvuru formunun doldurulmasının ardından öğrenciler okumak istedikleri üniversiteleri seçerler, başvurulan her üniversite için belirlenen bir başvuru ücreti vardır.( Haziran ayı)
- Tıp fakültelerinin kabul komiteleri başvuru formlarını değerlendirerek seçtiklerinden tekrar formu doldurmalarını ve gerekli evraklarını tamamlamaları istenir. (Temmuz- Ağustos)
- Amerika’da tıp eğitimi veren kaliteli üniversiteler, uluslararası öğrencilerden 3 adet referans mektubu istemektedir. Bunlar; fen profesörü, fen dışındaki bir alanın profesörü ve bir doktor olmalıdır.
- Başvuru şartlarını ve işlemlerini tamamlayan öğrenciler Eylül ve Mart ayları arasında mülakata çağrılır ve başarı gösterip kabul edilen öğrenciler Eylül ayında Amerika’da tıp eğitimine başlar.
- Amerika’da uzmanlık için USMLE’den yeterli puanın alınması gerekmektedir. 3 ila 6 arasında süren eğitim, pratik ve uygulamalı olarak alanında uzman kişiler ve akademisyenler tarafında verilmektedir.
- Uzmanlık eğitiminde sonra başlayan yan dal eğitimi ise, 1 ile 3 yıl arasında sürerken eğitimler ve faaliyetler uzmanlar tarafından yürütülmektedir.
- Amerika’da unvanlar herhangi bir sınavla alınmaz. Makalelerin, ödüllerin, buluşların, araştırmaların bulunduğu akademik dosyaların içeriğine göre unvanlara sahip olunur. Burada makalelerin orijinalliği oldukça önemli olup gerekli paraphrasing işlemleri ile daha özgün ve orijinal hale getirebilirsiniz.
Amerika’da Tıp Eğitimi Almanın Masrafı
Amerika’da tıp eğitimi lisans 4, tıp eğitimi 4 yıl olmak üzere toplam 8 yıl olmasıyla oldukça uzun ve masraflı bir eğitimdir. Amerika’da tıp eğitimi veren üniversitelerin masrafı yıl başına ortalama 60 ile 100 bin dolar fiyat aralığındadır. Uluslararası bir öğrenci konumunda olduğunuzdan dolayı Amerika’da burs ve kredi imkanlarından yararlanma olasılığınız oldukça düşüktür. Lisans eğitiminde okuyacağınız alanla ilgili herhangi bir sınırlama bulunmazken gerekli alanması gereken dersleri alıp belirli bir not ortalaması ( GPA) ve iyi bir MCAT skoru ile tıp fakültesine başvuru yapabilirsiniz.
Uzmanlık Eğitimi İçin Hangi Sınavlara Girilmesi Gerekir?
Amerika’da 8 yıllık eğitim hayatı sonucunda uzmanlık eğitimi için girmeniz gereken sınav vardır: USMLE (United State Medical Licensing Examination). 3 aşamalı bir sınavdır. İlk aşaması yani Step 1, temel bilimler sorularından oluşurken Step 2, klinik bilimlerinden ve klinik yeteneği değerlendirme sınavından ve son aşama olan Step 3’te ise clinical bir olayı idare edebilme becerisini ölçüyorlar.
Siz de maceraları seviyorsanız, kariyerinizi üst basamaklara taşımak istiyorsanız, farklı kültürleri yakından tanımak ve o kültürlere ait yeni arkadaşlar edinmek istiyorsanız bir an önce gerekli planlarınızı yaparak yola koyulmalısınız.
Tıp öğrencileri ile yaptığımız keyifli soru-cevap buluşmamıza aşağıda yer alan videodan da inceleyebilirsiniz:
Amerikada tıp okumak istiyorum. Fakat ben eğitimimi tamamladıktan sonra ülkeme dönmek istiyorum. Bu mümkün mü? Amerikada tıp okuyup türkiyede çalışan doktor var mı? Teşekkürler..
Sayin Baykaldı,
Bahsettiğiniz şekilde Amerikada tıp okuyup şuanda ülkesinde veya başka ülkelerde çalışan bir çok doktor var.
Burada 4 senelik lisans bölümü okuyup, ABD ye tıp eğitimi almaya gidilebilir mi?
Tabiki gidebilirsiniz. Fakat USMLE sınavlarını geçmeniz gerekiyor.