Akademik bir çalışma kaleme almak diğer yazı türlerine göre oldukça çaba, emek ve sabır gerektirir. Ancak akademik çalışma hazırlarken pek çok öğrenci ve araştırmacı, akademik yönergelere uymamakta ve bu yüzden de birçok hatayla karşılaşmaktadır. Akademik çalışma hazırlarken bilgilendirici ve kusursuz bir dil kullanmaya özen göstermeniz gerekir. Yapacağınız çalışmaların hatasız olması için makale yazma desteği de alabilirsiniz.
Araştırmacı ya da öğrenci olarak akademik çalışmalarınızda yaptığınız hataları tespit edebilmeli ve bu hataları yapmaktan kaçınmanız gerekmektedir. İşte akademik yazımda kaçınmanız gereken 5 kötü alışkanlık;
Karmaşık ve Uzun Cümleler Kullanmak
Akademik makalelerde anlatım net ve açık olmalıdır. Ancak araştırmacılar ve öğrenciler bu durumun aksine karmaşık ve uzun cümleleri tercih ederek anlatımın daha etkileyici olacağını düşünmektedir. Cümlenin etkililiğini artırmak için cümleleri bağlaçlarla olabildiğince uzatırlar. Unutulmaması gerekir ki, bu durum cümlenin anlaşılmasını ve okunmasını zorlaştırır.
Daha net ve açık akademik yazım için cümlelerinizi ortalama on beş ile yirmi kelime arasında tamamlayabilirsiniz. Cümlelerin uzunlukları konudan konuya değişiklik gösterse de çok uzun ve karmaşık cümlelerden kaçınmanız gerekir. Mümkün oldukça basit cümleler kurarak herkes tarafından anlaşılmasını sağlayabilirsiniz. Özellikle farklı dilde yazacağınız akademik çalışmalarınızda uzun cümleler kurarak hata yapma olasılığınızı da artırabilirsiniz. Bu yüzden profesyonel makale tercüme hizmetlerinden destek alabilirsiniz. Uzun paragraflar yerine paragrafları mümkün olduğunca alt paragraflara ayırmalı ve daha çok başlık kullanmalısınız. Bu şekilde metniniz kategorik ve sistematik bir yapıya sahip olacak ve okuyucu tarafından daha kolay anlaşılacaktır.
Edilgen Kalıpları Aşırı Kullanmak
Yukarıdaki maddeyle ilişkili bir nokta da, edilgen kalıpların aşırı kullanılmasıdır. Bu durum cümlelerin daha karışık ve anlaşılmasının zor olmasına neden olur. Objektif ve evrensel bir akademik çalışma aynı zamanda net bir anlatıma da sahip olmalıdır. Edilgen yapılı cümlelerin sıklıkla kullanılması metnin takibini ve okunmasını zorlaştırır.
Bilimsel Olmayan Kaynaklardan Bilgi Derlemek
Akademik yazımda en sık yapılan hatalardan biri de, bilimsel olmayan kaynaklardan bilgileri derlemektir. Herhangi bir arama motorunda araştırma yaptığınızda ilk sitelere yönelebilirsiniz. Ancak kestirme ve kısa yolda bilgilere ulaşmak, hataları da beraberinde getirir. Bilimselliği ve güvenilirliği bilinmeyen kaynaklar yerine Google Scholar gibi çevrimiçi kaynaklara ya da veri tabanlarına yönelebilirsiniz.
İntihal İhlali
Başkasına ait eseri ya da çalışmayı çalmak anlamına gelen intihal, hem içeriğinizin özgün olmasının önüne geçer hem de akademik etik kuralları ihlal eder. Hazırladığınız çalışmada intihal ihlaliyle karşılaşılırsa çalışmanızın yayımlanması reddedilir. Akademik çalışmalarınızda intihal ihlalinden uzak durmanız gerekir.
Proofreading Aşamasını Atlamak
Proofreading aşaması, akademik çalışmanızı teslim etmeden ya da yayımlamadan önceki son aşamadır. Hatasız ve kusursuz bir akademik çalışma sunmak istiyorsanız proofreading aşamasını ihmal etmemeniz gerekir. Bir araştırmacının ya da öğrencinin akademik çalışma yaparken dil bilgisi, yazım, yapı konularında hatalar yapması oldukça normaldir. Özellikle ana dili İngilizce olmayan araştırmacılar ve öğrenciler, akademik çalışmalarında pek çok kelime ve dil bilgisi hatası yapabilmektedir. Yapılan bu hatalar makalenin reddedilmesine sebep olabilir. Bu yüzden proofreading aşamasını atlamayarak sunacağınız çalışmanın her açıdan hatasız ve eksiksiz olmasını sağlayabilirsiniz.