Tez Yazım
Eğitim hayatının en önemli aşamalarından birini tez hazırlamak oluşturur. Üniversite yılları boyunca verilen eğitim tez çalışması ile taçlandırılır. Lisans, yüksek lisans, doktora tezlerinin yazımında birkaç ufak değişiklikler olsa da hepsi süreç, genellikle aynıdır. Tez yazım süreci Tez konusu bulma ile başlar ve tezin jüriye sunulmasıyla biter.
Ayrıca tezinizi dergiye yollamak istiyorsanız makalenin dergiye göre düzenlenmesi hizmetinden de faydalanarak çalışmanızın dergide yayımlanma ihtimalini artırabilirsiniz.
6 Aşamalı Tez Yazım Süreci
Konu Belirleme: Tez yazımı, tez konusu belirlemekle başlar. Konu seçimi kesinlikle danışman eşliğinde gerçekleşmeli ve bu sorumluluk tamamıyla danışmana ait olmalıdır. Tez öğrencisinden konu bulmasını istemek doğru bir davranış değildir. Bu sebeple danışman hocaların işleri gereği tez konusunu öğrenciye kendileri vermeleri gerekmektedir.
Taslak Hazırlama: Bir taslak hazırlayabilirsiniz. Daha fazla kaynağa ulaştıkça değişiklik yapmak isteyebilirsiniz.
Kaynakları Okuma: Öncelikle belirlediğiniz kaynakları, ardından da yeni keşfettiğiniz kaynakları okuyabilirsiniz. Not alarak okumak, size oldukça fayda sağlayacaktır.
Yazım Aşaması: Aldığınız notları, yazıya dökmeniz gerekir. Ben ve biz kiplerini kullanmadan akademik bir dil tercih etmeniz gerekir. Bunun için daha çok pasif cümleler kurulmalıdır.
Düzenleme ve İntihal Kontrolü: Düzenleme ve kontrol için enstitünüzün kılavuzunu dikkat almanız gerekir. Ayrıca redaksiyon hizmetinden de yararlanarak gözden kaçırdığınız hatalarınızı, yanlışlarınızı düzelttirebilirsiniz.
Tez Savunması: Tez yazma sürecinin son aşamadır ve hazırladığınız çalışmayı jüri önünde sunarsınız.
Tez Hazırlama Süreci Nasıl Olmalıdır?
Lisans ve yüksek lisans öğrencileri için son dönem, tez yazım dönemini ifade eder. Her bir öğrenci için bir danışman atanır ve öğrenci tez hazırlama sürecini danışmanlığıyla sürdürür. Tez hazırlama sürecine başlarken öncelikle danışman hocanız ile birlikte konu seçerken oldukça titiz bir çalışma yürütmelisiniz. Seçtiğiniz konuya dair kaynaklar, veriler, makaleler, çalışmalar olup olmadığına dair birtakım araştırmalar yapmalısınız. Ardından literatür taraması yapmanız gerekir. Böylece seçtiğiniz alanla ilgili daha önce yapılmış çalışmalara ulaşabilirsiniz. Bu çalışma, konunuzun sınırlarını belirlemenize de yardımcı olacaktır. Literatür taraması yaparken not tutmak, tez yazımı aşamasında işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.
Tez hazırlarken yazım kurallarına ekstra önem vermeniz gerekir ve ayrıca çalışmanın yazı stili, puntosu için enstitünün tez yazım kılavuzundan yararlanmalısınız.