HomeBlogAkademisyenlikBilimsel MakaleMakale yazmaTez YazmaEtkili sunum teknikleri

Etkili sunum teknikleri

Etkili sunum teknikleri sizi başarıya götürür

Etkili sunum tekniklerini kullanabilmek için öncelikle iyi bir hikaye anlatıcısı olmak gerekiyor. Hikaye anlatıcılığı bir terim aslında ve belki bu terimi daha önce duymuşsunuzdur. Bunun manası insanların deneyimleri veya duygularını bir şekilde diğer insanlara aktarmasıdır.

Akademide etkili sunum

Peki akademi ile bunu nasıl ilişkilendirebiliriz? Aslında sadece akademi ile değil hayratımızın birçok yönü ile yakından ilgilidir. Örneğin Neil Armstrong aya ilk ayak bastığında çok büyük bir olaydı bu ve NASA’nın fark ettiği bir şey vardı. Neil Armstrong iyi bir hikaye anlatıcısı değildi ve istedikleri şekilde anlatamadı ayın yüzeyini insanlara. Şu anda Mars’a yolculuk planları yapılıyor ve Mars’a yapılan planlarda seçilen astronotlarda hikaye anlatıcılığı özelliği aranıyor. Bu özellik Mars’a gidecek ilk insan için çok önemli çünkü bize orayı anlatması gerekiyor.

Yani biz orayı şimdiki teknoloji ile göreceğiz belki ama o zamanlar biliyorsunuz Neil Armstrong’un aya ayak bastığı zamanlar siyah beyaz televizyonlar vardı ve çoğumuz radyodan dinledik o muhteşem anı. Çünkü televizyon çoğu kişide yoktu. Türkiye’den biri radyodan dinlerken iyi bir hikaye anlatıcısı olsaydı ayı bize yaşatırdı ama maalesef onu yapamadı Neil Armstrong ve yapamadığı için NASA bunu çok büyük bir boşluk olarak gördü ve Mars’a gidecek olan ekipte artık bu özelliğin de kesinlikle bulunmasını istedi.

Etkili sunum teknikleri

Sosyal çevredeki önemi

Hikaye anlatıcılığı bizim günümüzde de biliyorsunuz sosyal medyada da çok önemli bir yer katıyor çünkü duyguları aktarma yoludur. Dolayısıyla siz kendinizi en iyi şekilde ideal şekilde nasıl anlatabilirim diye tartmanız gerekiyor ve kendi duygu ve düşüncelerinizi nasıl en iyi şekilde karşı tarafa verebilirim diye kendinizi tartıp bir aynaya bakmanız gerekiyor. Aynaya bakıp ben bu dersi nasıl daha iyi anlatabilirim demelisiniz. Akademik hayatta adım atan insan ders verecektir ve öğrenci yetiştirecektir. Şimdi akademisyen adayı ders verirken ve öğrenci yetiştirirken duygu ve düşüncelerinizi İyi anlatamazsa iyi bir hikaye anlatıcısı olamaz.

NASA Mars’a göndereceği adamda hikaye anlatıcılığının çok önemsiyor ise sizler de eğer akademisyen adayı iseniz hikaye anlatıcılığı yani etkili konuşma konusunda kendinizi yetiştirmeye çalışmalısınız. Şu anda akademisyenliğin hangi evresinde olduğunuzun hiçbir önemi yok bu eğitimleri almanız için. İster yüksek lisans öğrencisi olan isterseniz professör olun. Siz şimdiden başlayın ve bu eğitimleri ya da bu gibi eğitimleri almaya çalışın. Bu eğitimlerden sonra mevcut bilgi birikiminiz ve donanımınızı sizden sonrakilere en doğru şekilde etkili anlatabilesiniz.

Hangi bölümlerde etkili sunum önemli

Hikaye anlatıcılığı bazı bölümlerde gerçekten çok önemli. Edebiyat veya sosyal bilimlerde çok önemli olabilir ama sadece gördüğünüz gibi o bölümlerde değil fen bilimlerinde, tıpta da çok önemlidir. Akademisyen hangi bölümde olursa olsun bilgisini paylaşmak zorunda olduğu için her bölümünde hikaye anlatıcılığı çok önem arz etmektedir.

Onun için daha Doçent olmadan önce hikaye anlatıcısı olmak sizin avantajınız olacaktır ve akranlarınızdan bir iki adım sizi öne taşıyacaktı. Sesimizi nasıl kullanacağınızı, diyaframı nasıl kullanacağınızı öğrenin. Etkili bir sunum nasıl yapılır bunu sindire sindire öğrenirseniz inanın sosyal çevrenizde dahi bu çok etkili olacaktır. Bu sayede siz sadece bir anlatıcı olmayacaksınız sosyal çevrenizde etkili bir anlatıcı olacaksınız ve insanlar size o gözle baktığı için sosyal statünüzü de muhakkak etkilenecektir.

www.makaletercume.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Makale tercüme

Makale Tercüme ekibinde Cleveland Clinic, John Hopkins, University Hospital, Stanford Medical Center ve NYU Langone Hospitals’da çalışan tıp doktorları görev almaktadır.

Kurumsal

İletişime Geç

© 2024 Makale Tercüme. Tüm Hakları Saklıdır.

Open chat
Merhaba, alanınız nedir ve size nasıl yardımcı olabiliriz?