HomeBlogGenelDergilerin indekslere kabul edilme kriterleri

Dergilerin indekslere kabul edilme kriterleri

Dergilerin indeskleri

Bilimsel dergiler indekslere girdikleri ölçüde tanınırlıkları artmaktadır ve daha fazla kişinin ulaşması sağlanmış olmaktadır. Fakat dergilerin indekslere kabul edilmeleri de bir o kadar zorlu bir süreçtir. Türkiye’de ULAKBİM Türkiye’de çıkan dergiler için bir indeks olsa da uluslararası indekslerde kabul gören dergiler daha prestijlidir. Bu indekslerden özellikle doçentlik puanlaması için önemli olan SCI indeksidir. PUBMED de bu indeksler içindedir ve derginin Pubmed de görünmesi tanınırlığını arttırmaktadır fakat doçentlik puanlamasında Pubmed den ziyade SCI indeksine girmesi beklenmektedir.

Dergilerin indeksleri

PUBMED veya SCI indekslerine kabul şartları

Dergi ekibi kaliteli bir ekip olmalı

Hangi indekse başvurulursa başvurulsun aslında birinci kural kalitedir. Derginin kalitesini ise yayınladığı makalelerin kalitesi belirlemektedir. Bu sebeple dergiler kabul ettikleri makalelerin kalitesine göre indekslere girebileceklerini unutmamalıdırlar. Bilimsel kalitesi yeterli bulunması için dergide seçeceğiniz editör ve hakemlerin de konusunda uzman otör kişiler olması gerekir. Hakemler eğer kaliteli değil ise bu kalitesizlik muhakkak makalelere de yansıyacaktır ve derginin kalitesine olumsuz etki edecektir. Kaliteli editör ve hakem seçerken de H indeksi kesinlikle göz önünde bulundurulmalıdır. Aksi halde ekibin H indeksinin düşük olması derginin kalitesini düşürecektir.

Düzenli yayın hayatı

İndeksler öncelikle dergilerin düzenli yayın yapıp yapmadıklarına bakarlar. Belirli aylarda belirli sayıda makaleyi düzenli şekilde yayınlamak pozitif puan kazandıracaktır. Fakat hem farklı dönemlerde hem de farklı zamanlarda düzensiz yayın yapan dergilerin indekslere kabul edilmesi oldukça zordur. Bununla birlikte başvuran makalelere de olabildiğince hızlı dönmeniz gerekmektedir. Bir iki senedir bir makaleyi bekletiyorsanız ve sonrasında yayınlarsanız makalenin başvuru tarihi ve yayınlama arasındaki fark dergi için olumsuz bir etki oluşturacaktır.

Yayınlanan makalelerin özgün değerleri

Dergiler yayınladıkları makalenin özgün değerlerinin yüksek olmasını aramalıdırlar. Her makaleyi yayınlamaktansa özgün değeri yüksek olan yani orijinal ve literatürdeki önemli bir boşluğu dolduran makalelere yer vermek gerekmektedir.

Etik kurallar

Dergiye kabul edilecek makalelerin tüm etik kurallara uymuş olduğunu kontrol etmek gerekecektir. Bunu kontrol ettiğinizi de gerek yazarlara bilgi kısmında gerekse dergi yükleme sisteminde göstermeniz gerekiyor. Gelen her makaleyi iThenticate programı ile taratıp benzerlik oranı yüksek olan makaleleri de geri çevirmek derginin kalitesini yükseltecektir.

Web sayfası içeriği

Derginin web sayfası İngilizce olmalı ve derginin işleyişi çok net bir şekilde detaylı olarak web sayfasında açıklanmalıdır. Web sayfasına giren bir yazar tüm kuralları görebilmeli ve rahat ulaşabilmelidir.

Derginin dili

Derginin dilinin İngilizce olmasını öneririz. Bu demek değildir ki Türkçe – İngilizce yayın yapan bir dergi indekse giremez. Elbette girebilir fakat bilim dilinin artık İngilizce olduğu herkes tarafından kabul edilen bir gerçektir. İngilizce yazılan makaleler ile dünyanın her tarafında bulunan bilim insanlarına ulaşılabilir ve derginin atıf sayısı artacaktır. Türkçe çıkan bir derginin atıf sayısının artması ve diğer bilim insanlarına ulaşması oldukça zordur. Dergi dili İngilizce olduğunda ve Web sayfası da İngilizce olduğunda bu şekilde farklı ülkelerden de makale kabul edebilir haline gelecektir ki bu kriter indekslere kabul edilmek için çok önemli bir kriterdir.

Derginin alanı çok önemli

Derginin alanı orijinal ve çok bilinmedik bir alan ise indeksler yukarıdaki kriterlerin hepsini karşılamasa dahi o alanda dergisi yoksa indeksine katmak isteyebilir. Fakat çok bilindik örneğin her üniversitenin tıp fakültesinin olduğu gibi GENEL TIP dergisinin indekse girmesi için çok efor sarf etmesi gerekecektir.

İndeksler bu yukarıda belirttiğimiz dergi özelliklerini tek tek inceleyip dergiye bir puan veriyorlar ve bu puana göre indekse alıp almamaya karar veriyorlar.

Makale tercüme

Makale Tercüme ekibinde Cleveland Clinic, John Hopkins, University Hospital, Stanford Medical Center ve NYU Langone Hospitals’da çalışan tıp doktorları görev almaktadır.

Kurumsal

İletişime Geç

© 2024 Makale Tercüme. Tüm Hakları Saklıdır.

Open chat
Merhaba, alanınız nedir ve size nasıl yardımcı olabiliriz?