DOI numarası nedir?
İsterseniz öncelikle DOI nedir? Ne anlama geliyor onun üzerinde duralım. Daha sonra Doçentlik dosyasında DOI hakkında tartışalım. Fakat predatör yani yağmacı dergilerin de DOI numarası verebileceğini göz önünde her zaman bulundurup gerekli bilgiler için diğer yazımızı okuyunuz. Yazıya ulaşmak için tıklayınız.
DOI ingilizce Digital Object Identifier kelimelerinin baş harfleri kullanılarak kısaltılmıştır. Türkçesi ise “Dijital Nesne Tanımlayıcı” anlamına gelmektedir. DOI numarası sayesinde her makale vatandaşlık numarası gibi her makale için özel bir numaralandırma sağlar. Bu sayede DOI nin web sayfasından dahi makalelere nokta atışı ulaşabilirsiniz. Denemek için DOI sayfana girebilirsiniz http://dx.doi.org/.
DOI numarasını taşıtlara verilen plakalar gibi de düşünebilirsiniz. Her taşıtın nasıl plakası farklı ise her bilimsel makaleye verilen DOI numarası da farklı olmaktadır.
DOI ne işe yarıyor?
Okuduğunuz makalelerin DOI numaralarını kayıt etmeniz bir daha ki sefere o makalelere nokta atışı ulaşmanızı sağlamaktadır. Aynı zamanda sizin DOI numaralı makalelerinizi başka DOI numaraları makaleler atıfta bulunduğunda ise atıf sayılarını takip etmede çok büyük kolaylık sağlamaktadır. Bu takip hem akademik atama kriterlerindeki atıf sayısı için hemde H indeksiniz için önem arz etmektedir.
DOI numarası kullanım alanları nerelerdir?
Bilimsek dergilerde, Bilimsel dergide yayınlanan veya yayınlanacak olan makalelerinde kullanılır. Burada yayınlanacak olan dememizin sebebi sayfa numarası almamış makaleleri kastetmemizden kaynaklanıyor ki detaylı bilgiyi aşağıda verdik. Ayrıca bilimsel makale içerisinde yer alan figürlere de DOI alınabiliyor. Bunun yanında yazılı bilimsel bildiriler, kitaplar, raporlar gibi diğer bilimsel yayınlar için de DOI almak mümkündür. Bunların ortak özellikleri ise online şekilde ulaşabildiğiniz kaynaklar olmalarıdır.
Doçentlik dosyasında DOI
Özellikle doçentlik dosyasını hazırlayan akademisyen meslektaşlarımızdan yoğun bir şekilde gelen bir soru üzerinde durmak istiyoruz.
Bu soru; “Makalelerimizi Doçentlik dosyası için toplamaya çalışıyoruz, bilindiği üzere belirli bir puana erişmiş olmak gerekiyor ve o puanı almaya çalışıyoruz. Fakat bazı yayınlarımızın sadece DOI numarası var. Sadece DOI numarası olan makaleleri de dosyamıza koyabilir miyiz?”
DOI yeterli mi?
Öncelikle şunu belirtmek isteriz. Daha önceki sisteme nazaran günümüzde doçent unvanı almak çok daha kolaylaştı. Dolayısıyla almanız gereken puanları hesaplayıp ona göre bir yol haritası çizdiğinizde rahatlıkla bu puanı toplayabileceğinizi söyleyebiliriz. Doçent olmak isteyenler genelde zaten akademi içerisinde oldukları için ve hali hazırda makale, proje, kitap bölümleri yazdıklarından dolayı bu onlar için çok daha kolay olacaktır. Yeter ki yaptıkları çalışmaları kaliteli yapsınlar.
Peki bir makalemiz var ve bu makale için DOI numarası alınmış olsun. Bu makaleyi doçentlik dosyası içerisine koyabilir miyiz? Bu şekilde dosya değerlendirmeye alınır mı? Kafanızda soru işareti kalmaması için şunu net ifade edelim. Doçentlik dosyası hazırlıyorsanız. Makaleniz dergiye gönderildi ve kabul oldu. DOI numarası da ldıysanız doçentlik dosyasına koymak için yeterli değildir. Evet yeterli değildir. Çünkü YÖK’ün istediği sadece DOI numarası değil, aynı zamanda sayfa numarasının da olmasını istiyor.
DOI yoksa ne yapılmalı?
Aslında YÖK makalenin basılı olmasını istiyor. Basıldıktan sonra dosya koyabilirsiniz diyordu. Fakat biliyorsunuz ki dergilerin hemen hemen hepsi online sisteme geçti. Ve artık basılı dergi kalmadı. Bunun için online dahi olsa ancak sayfa numarası verildiği zaman siz makalenizi Doçentlik dosyasına koyabilirsiniz. Bu arada şunu da belirtmek gerekiyor. Her makalede DOI olmayabilir. Yani DOI verilen bir hizmettir. O hizmeti alan dergiler vardır ve almayan dergiler de bulunmaktadır. Dolayısıyla bu sebepten dahi DOI tek başına bir kriter değildir ve olmamalıdır. Bunun için de YÖK haklı olarak doçentlik doyasına konulacak makalelerin sadece DOI numarasına sahip olmalarını yeterli bulmuyor. Ve doçentlik dosyası için yetmiyor. Dolayısıyla burada yapılacak en sağlıklı eylem sayfa numarası alana kadar beklemektir. Sayfa numarası verildikten sonra makaleyi doçentlik dosyasına ekleyebilirsiniz.
Doçentlik dosyası ile ilgili sorularınızı lütfen yorum olarak yazın.